Hoe stel je een realistisch budget op voor je verbouwing?

Een verbouwing is in de meeste gevallen een grote investering en zonder een goede voorbereiding kan het al snel veel duurder worden dan je in eerste instantie voor ogen had. Een belangrijk onderdeel daarvan is het opstellen van een realistisch budget om grip te houden op de kosten en verrassingen te voorkomen. 

Hieronder geven we je een aantal tips hoe je een zo realistisch mogelijk budget kunt opstellen: 

Hoe stel je een realistisch budget op voor je verbouwing?

1. Bepaal het doel van je verbouwing

Voordat je gaat beginnen met verbouwen is het verstandig om te beginnen met waarom je wilt gaan verbouwen. Is dat omdat je er komende 20 jaar in wilt blijven wonen? Is het omdat je het daarna wilt doorverkopen? Is het omdat je het duurzamer wilt maken? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die veel effect kunnen hebben op je budget en dus goed zijn om over na te denken voordat je begint. 

2. Bepaal wat je wilt gaan verbouwen 

Voordat je begint met rekenen, moet je duidelijk maken wat je wilt gaan verbouwen. Wil je een nieuwe keuken, een uitbouw of je hele huis renoveren? Maak een lijst van de werkzaamheden en bepaal de prioriteiten.

3. Vraag offertes aan en doe onderzoek

De kosten van een verbouwing kunnen sterk variëren. Vraag daarom offertes aan bij verschillende aannemers, architecten en vakmensen. Doe daarnaast online onderzoek naar de gemiddelde kosten van materialen en arbeid.

4. Bereken de totale kosten

Een realistisch budget bestaat uit verschillende kostenposten:

  • Materiaalkosten: Denk aan bouwmaterialen, verf, vloeren, en keukens of badkamers.

  • Arbeidskosten: Uurtarieven van aannemers, loodgieters en elektriciens.

  • Vergunningen en leges: Controleer of je een bouwvergunning nodig hebt en wat de kosten daarvan zijn.

  • Extra kosten: Afvalverwerking, tijdelijke woonruimte, verzekeringen en transportkosten.

In de begroting template geven we je de meest gebruikelijke kosten waar je mee te maken krijgt in je verbouwing en kun je deze voor je eigen verbouwing gebruiken door vervolgens te gaan invullen om een budget te maken. 

5. Reserveer een financiële buffer

Bij vrijwel elke verbouwing komen onvoorziene kosten kijken. Reserveer daarom minimaal 10 tot 20% extra bovenop je geschatte kosten om financiële tegenvallers op te vangen.

6. Bepaal hoe je de verbouwing gaat financieren

Heb je voldoende spaargeld, of heb je een lening of hypotheekverhoging nodig? Verken de verschillende financieringsopties, zoals een bouwdepot, en bekijk de gevolgen voor je maandlasten.

7. Maak een overzichtelijke begroting

Zet alle kosten op een rij in een Excel-sheet of een budgettool. Houd bij welke uitgaven al zijn gedaan en welke nog moeten komen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij hebben een template voor je gemaakt wat je voor elke verbouwing kunt gebruiken en zelf kunt invullen. 

8. Houd rekening met besparingsmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om kosten te drukken:

  • Zelf klussen: Doe bepaalde werkzaamheden zelf, zoals schilderen of slopen.

  • Vergelijken van offertes: Neem niet de eerste de beste aannemer, maar vergelijk prijzen.

  • Tweedehands en outlet-materialen: Overweeg gebruikte of restpartijen bouwmaterialen.

  • Subsidies en belastingvoordelen: Controleer of je in aanmerking komt voor subsidies, vooral bij energiebesparende maatregelen.

9. Blijf het budget bewaken tijdens de verbouwing

Een budget is geen eenmalige berekening, maar een levend document. Houd alle uitgaven bij en pas het aan als er wijzigingen optreden. Zo voorkom je dat de kosten uit de hand lopen.

Vorige
Vorige

De rol van een aannemer bij je verbouwing: wat kun je verwachten?

Volgende
Volgende

Wat moet je regelen voordat een verbouwing start?