Is marmer geschikt voor mijn badkamer?

Marmer is al eeuwenlang een symbool van luxe en elegantie. Denk aan klassieke paleizen en moderne woningen waar marmer gebruikt wordt om stijl en verfijning toe te voegen. Wij zijn zelf enorm fan van marmer en zouden het ook altijd aanbevelen om wel te gebruiken maar uiteraard heeft elk natuursteen ook uitdagingen en is het misschien niet voor iedereen geschikt.

Hieronder zullen we je enkele voor -en nadelen geven om jou te helpen besluiten of je het wel of niet aandurft om marmer te plaatsen in je badkamer en daarna geven we ook enkele alternatieven. 

Voordelen van marmer in je badkamer

We beginnen met de voordelen van marmer: 

  1. Tijdloos

Marmer heeft een unieke uitstraling die direct sfeer toevoegt aan een ruimte. Door de natuurlijke aderpatronen van het marmer en de kleuren is elk stuk marmer uniek, wat zorgt voor een exclusieve maar vooral tijdloze uitstraling.

2. Waardeverhoging 

Een woning met marmeren oppervlakken wordt vaak gezien als luxe en goed onderhouden, wat de waarde van je huis kan verhogen. 

3. Duurzaam

Goed onderhouden marmer kan jarenlang meegaan. De steensoort is van nature zeer sterk en slijtvast, vooral wanneer het op de juiste manier wordt verzegeld en onderhouden.

4. Koel 

Marmer voelt van nature koel aan, wat het ideaal maakt voor warme klimaten en vloerverwarming. In de zomer kan marmer helpen om een badkamer fris en koel te houden.

Nadelen van marmer in je badkamer

Uiteraard zijn er ook nadelen van het gebruiken van natuursteen in badkamers, deze bespreken we hieronder; 

1. Kostbaar

Marmer is een luxeproduct en daar hangt een prijskaartje aan. Niet alleen het materiaal zelf, maar ook de installatie kan behoorlijk prijzig zijn.

2. Vlekgevoeligheid

Marmer is een poreuze steensoort, wat betekent dat het gemakkelijk vlekken kan absorberen. Als er bijvoorbeeld verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt worden in de badkamer, kan dit (blijvende) vlekken veroorzaken. Het voordeel van natuursteen is dat je het wel altijd weer opnieuw kunt schuren en impregneren.

3. Onderhoudsgevoelig

Om marmer er mooi uit te laten zien, moet het regelmatig verzegeld worden. Dit voorkomt dat de steensoort te veel vocht of vuil absorbeert, maar vereist wel aandacht en onderhoudskosten.

4. Kwetsbaarheid voor Krassen en Slijtage

Marmer is gevoeliger voor krassen en slijtage dan sommige andere natuurstenen. Maar het maakt ook dat het oppervlak gaat “leven” wat mensen vaak mooi vinden! 

Alternatieven voor marmer

Als je de uitstraling van marmer wilt, maar niet alle nadelen wilt dragen, zijn er goede alternatieven voor marmer.

1. Keramiek of Porselein met Marmerlook

Keramische tegels met een marmerpatroon bieden een bijna identieke uitstraling zonder de nadelen van vlekken of slijtage. Ze zijn goedkoper, onderhoudsvrij en slijtvast. Bovendien zijn ze bestand tegen vocht en krassen, waardoor het vaak wordt geplaatst als alternatief in badkamers. 

2. Kwarts (Quartz)

Kwarts is een geperst steenmateriaal dat niet-poreus is en daardoor bestand is tegen vlekken en krassen. Kwarts biedt een luxe uitstraling en is verkrijgbaar in marmerachtige ontwerpen, waardoor het een populaire keuze is voor werkbladen en vloeren.

3. Composietsteen

Net als kwarts biedt composietsteen een marmerachtige uitstraling en is het zeer duurzaam. Het materiaal is gemakkelijk te onderhouden en verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.

4. Beton Ciré

Voor wie op zoek is naar een moderne, industriële uitstraling, kan beton ciré een goed alternatief zijn. Dit materiaal is vlekbestendig en biedt een naadloze look die geschikt is voor badkamers. 

Marmer voor mijn badkamer?

Marmer kan een prachtig element zijn in een woning, maar het vraagt om toewijding en zorg. Of je nu kiest voor echt marmer of een alternatief, het belangrijkste is dat je materiaal kiest dat past bij jouw levensstijl en esthetische voorkeuren.Voor wie echter minder onderhoud wil of zich zorgen maakt over vlekken en slijtage, zijn er genoeg alternatieven. 

Lees ook: De leukste en beste adressen voor jouw verbouw-avontuur!

Vorige
Vorige

Verbouwen of verhuizen?

Volgende
Volgende

Verbouwen met kinderen in huis: Tips voor een soepele doorloop