Verbouwen met kinderen in huis: Tips voor een soepele doorloop
Wanneer jij wilt gaan verbouwen met kinderen om je heen, kan dat zeker uitdagend zijn, maar niet als je jezelf hierop hebt voorbereid en eventuele maatregelen treft. Hierondere hebben we enkele tips voor jou om dit proces met kinderen minder stressvol te laten verlopen zodat het hele gezin blij uit de verbouwing komt:
1. Maak een duidelijke planning
Bij een verbouwing met kinderen is een goede planning essentieel. Maak, voor zover mogelijk, een gedetailleerd schema van de werkzaamheden en houd rekening met schoolvakanties, weekenden en belangrijke gebeurtenissen voor het gezin. Zorg ervoor dat je een realistische tijdlijn hebt, zodat je weet wanneer bepaalde ruimtes niet beschikbaar zullen zijn.
2. Ga -indien mogelijk- ergens anders wonen tijdens de verbouwing
Zeker bij een totaalverbouwing kan het niet anders, maar ook bij een wat minder grote verbouwing, is het fijn om niet in de verbouwing te hoeven leven. Hou in je begroting rekening met de kosten om tijdelijk ergens anders te gaan wonen.
Lees meer over waar je kunt wonen tijdens een verbouwing.
3. Communiceer met je kinderen
Leg aan je kinderen uit wat er gaat gebeuren (voor zover mogelijk) en waarom jullie gaan verbouwen. Gebruik makkelijke taal en betrek ze in het proces. Neem ze bijvoorbeeld mee naar een verfwinkel om zelf een kleur te laten kiezen voor hun kamer.
4. Creëer veilige ruimtes
Zorg ervoor dat er altijd veilige en kindvriendelijke ruimtes beschikbaar zijn waar je kinderen kunnen spelen en ontspannen. Zeker als je niet uit huis gaat tijdens de verbouwing is dit van groot belang. Houd gevaarlijke gereedschappen, materialen en chemicaliën buiten het bereik van kinderen.
5. Houd een routine aan
Kinderen gaan altijd goed op routine, dus probeer hun dagelijkse schema zoveel mogelijk intact te houden. Het handhaven van een routine helpt kinderen zich veilig en stabiel te voelen, zelfs te midden van een grote verbouwings chaos.
6. Flexibele maaltijden
Tijdens een verbouwing is vaak de keuken een van de eerste onderdelen die eruit gaat. Zorg daarom voor makkelijke maaltijden en maak ergens in huis een tijdelijke keuken, indien je er blijft wonen. Zorg voor een magnetron en aifryer bijvoorbeeld.
7. Betrek je kinderen erbij
Betrek je kinderen bij de verbouwing door hen bijvoorbeeld kleine taakjes te geven. Zo kunnen ze helpen met schilderen of opruimen maar kun je ze ook regelmatig laten zien wat er gebeurt in huis.
8. Communiceer met de aannemers
Bespreek met je aannemers de aanwezigheid van kinderen in huis en stel duidelijke regels en verwachtingen. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van de kindveilige zones en vraag hen om gevaarlijke materialen op te bergen aan het einde van de werkdag. Goede communicatie kan veel problemen voorkomen.
9. Wees flexibel en geduldig
Onverwachte vertragingen en complicaties zijn bijna onvermijdelijk tijdens een verbouwing. Probeer flexibel te blijven en je verwachtingen aan te passen als dingen niet volgens plan verlopen. Geduld is essentieel om stress te minimaliseren en een positieve sfeer te behouden.
10. Maak het leuk
Probeer van de verbouwing een leuk en leerzaam proces te maken voor je kinderen. Vertel verhalen over hoe huizen worden gebouwd, laat ze tekenen hoe hun droomkamer eruit zou zien, of maak er een spel van om nieuwe meubels te kiezen. Dit helpt om hun interesse vast te houden en de ervaring positiever te maken.
11. Plan een (korte) vakantie
Een van de beste tips is om tegen het einde van de verbouwing een (korte) vakantie te plannen en neem dit mee in de begroting van je verbouwing. Het stresslevel is vaak het hoogst als het einde in zicht is en dan is het voor alle betrokkenen fijn als jullie energie opladen ergens anders. Zorg er wel voor dat de aannemer op tijd op de hoogte is van jullie afwezigheid en dat er bijvoorbeeld extra aandacht wordt besteed aan de beveiliging van het huis gedurende deze periode.