Wie heb ik nodig voor het ontwerp van mijn verbouwplan? 

Welke experts zijn betrokken bij het ontwerpen van jouw droomhuis? Er zijn verschillende disciplines betrokken bij een project met ieder een andere rol. Het is belangrijk om een goed team samen te stellen voor jouw verbouwing. Maar welke disciplines zijn er nodig voor jouw verbouwing? Dit leggen we in deze blog uit, zodat jij beter weet waar je op kunt letten en wie verantwoordelijk is voor de vormgeving, constructie en uitstraling van jouw huis.

De architect

Een architect ontwerpt voor jou een huis of aanbouw in overleg met jou als opdrachtgever. Na het bespreken van de wensen en eisen maakt de  architect een ontwerp binnen de gestelde kaders die er zijn vanuit de gemeente en welstand. Ook heeft een architect technische kennis en is de architect verantwoordelijk voor materiaalkeuzes. De architect is de schakel tussen de opdrachtgever, de gemeente en eventueel ook de aannemer en werkt samen met technische tekenaars, constructeurs en interieurontwerpers. Een architect kan ook het (ruwbouw)proces begeleiden en de vergunningaanvraag doen. Het is van belang om vooraf goed onderzoek te doen welke architect het beste bij jou past. Niet altijd is een architect nodig. Bijvoorbeeld wanneer het om een kleine ingreep gaat zoals een opening in een dragende wand. Bekijk dus eerst of er voor jouw project een architect nodig is of dat je volstaat met een interieurontwerper, een constructeur en een meedenkend aannemer.

De bouwkundig tekenaar

Een bouwkundig tekenaar maakt bouwtekeningen, waarin je het ontwerp van architecten vertaalt. Hij zet deze tekeningen om naar werkbare tekeningen. Op deze technische tekeningen, ook wel bestektekeningen genoemd, staan de details van elk bouwkundig onderdeel uitgewerkt. Tip! Bewaar deze tekeningen altijd goed! 


Een bouwkundig tekenaar kan daarnaast ook de ruwbouw begeleiden en controleren. Architecten hebben vaak een bouwkundig tekenaar in dienst of besteden dit uit. Dan vallen deze tekeningen binnen de offerte van de architect. Zelden werkt een architect de technische tekeningen zelf uit. 

De constructeur

De constructeur heeft niet veel met de uitstraling van het ontwerp te maken. Een constructeur maakt berekeningen van de sterkte, dikte en buigkracht van materialen die je wilt gaan toepassen bij een bouwkundige ingreep. Deze berekeningen zijn nodig voor jouw aannemer en toeleveranciers. Wil jij bijvoorbeeld een opening maken in een dragende muur? Dan moet de steunbalk wel genoeg kunnen dragen. Het doel van het pand en de ruimte moet ook bekend zijn bij de constructeur. Meestal krijg je van de constructeur een aparte rekening, los van de architect of aannemer. 

De interieurontwerper / binnenhuisarchitect

De schakel tussen een architect en een stylist is de interieurontwerper, ook wel een binnenhuisarchitect. Een interieurontwerper heeft als expertise om een ontwerp te maken voor het interieur binnen de gestelde kaders van de architect en de wensen van jou als opdrachtgever en heeft ook bouwkundige kennis. De interieurontwerper werkt naast een gedetailleerde plattegrond ook details uit  zoals draairichtingen van deuren, inbouwkasten, de keukenopstelling, haarden en badkamerindelingen. Inclusief Materiaalkeuzes. Deze persoon zorgt voor een logische indeling waarbij rekening gehouden wordt met de logistiek van de woning. Daarnaast ontwerpt een binnenhuisarchitect een licht-en elektraplan. Dit alles heb je nodig om volledige offertes te kunnen aanvragen bij aannemers. Een interieurontwerper is naast ontwerper ook vaak stylist en kan meestal ook de esthetische bouwbegeleiding op zich nemen.

De stylist 

Een stylist denkt met je mee als het gaat om kleuren, stijl en uitstraling van jouw interieur. Een stylist heeft kennis van materialen, lichtinval en kleurbeleving en weet welke meubels, armaturen en accessoires passend zijn bij het ontwerp en jouw persoonlijke spullen zoals erfstukken, kunstwerken etc. Een stylist maakt vaak een moodboard met een shoppinglijst, maar kan dit ook voor jou inkopen indien gewenst. Hierdoor wordt jouw interieur een geheel en voorkom je miskopen. Een stylist gaat niet over technische zaken. 

Niet iedereen is even kundig, en met name onder stylisten komen veel hobbyisten voor. Al zegt dit niet direct iets over de kwaliteit van hun werk. Je kunt in ieder geval altijd nagaan of ze zijn aangesloten bij bijvoorbeeld een beroepsvereniging of Keurmerk stylisten.

Vorige
Vorige

Hoe kies ik mijn nieuwe trap?

Volgende
Volgende

Hoe kies ik de juiste kleur wit voor mijn muren of plafond?