Een nieuwe kachel/haard, wat past bij mij?
Wanneer je aan het onderzoeken bent of je een haard of kachel wilt laten plaatsen of vervangen, heb je waarschijnlijk veel vragen en onzekerheden. Het blijft uiteraard een persoonlijke keuze, maar in deze blog zullen we je hierin helpen en dit proces proberen te vereenvoudigen.
Ten eerste is het goed om het verschil te weten tussen een kachel en een haard. Een kachel is een vrijstaand model en bij haarden zijn er 2 soorten, open (zonder glas) en gesloten haarden die met een ruit, draai of schuif, uitgerust zijn. Vaak worden de termen “haard” en “kachel” door elkaar gebruikt.
Bij een open haard gaat het qua functionaliteit voornamelijk om sfeerverwarming en bij een gesloten haard of kachel uiteraard ook om gezelligheid maar zeer zeker ook om warmte (rendement). Een haard wordt ingebouwd in een boezem, een inzethaard in een bestaande openhaard geschoven en een kachel als vrijstaand model geplaatst.
Wensen en budget
Uiteraard hangt de keuze voor een nieuwe haard of kachel af van jouw budget en wensen. Het is aan jou of je graag knisperend brandend hout geluid wilt horen of juist op zoek bent naar een moderne oplossing die je met 1 knop aan zet zoals bij gashaarden mogelijk is. Daarnaast is er een verschil in kosten bij de verschillende mogelijkheden. Een vrijstaande kachel is goedkoper te installeren dan een bestaande haard laten ombouwen of te vervangen. Uiteraard is het ook goed om te kijken naar de kosten van het gebruik. Wanneer je de haard alleen wilt gaan gebruiken voor de sfeer is het een ander verhaal dan als de haard of kachel je woning moet (bij) verwarmen.
Brandstof
Hout
Hout wordt vooral nog vaak gekozen vanwege de sfeer en warmte. Het nadeel is dat hout relatief duur is en het wel even duurt voordat je een houthaard aan hebt. Een traditionele ouderwetse open haard heeft een heel laag rendement waardoor veel mensen tegenwoordig hun openhaard laten ombouwen door een inzethaard te plaatsen.
Gas
Een gashaard of kachel kun je met een afstandsbediening aan en uitzetten waardoor het gemak vaak een van de redenen is om een dergelijke haard te plaatsen. Je hebt, net als bij een houthaard, wel een kanaal nodig. Het verschil ten opzichte van een houthaard is,dat je bij een gesloten gashaard (concentrisch), meer bochten kunt toepassen en zelfs horizontaal versleept mag worden. Uitmonding kan in het dak of door de gevel. Er is ook een Power Vent systeem beschikbaar waarbij het kanaal bijvoorbeeld door de kruipruimte geleid kan worden en zelfs in de tuin kan uitmonden. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.
Propaangas
Wanneer er in jouw woning geen gasaansluiting is en je wilt toch graag een gashaard, kun je een haard plaatsen die op propaan brandt.
Bio-ethanol
Voor bio-ethanol heb je geen rookkanaal voor nodig maar je moet de ruimte wel echt goed ventileren omdat dit type verbranding wel een geur verspreidt..
Elektrisch
Voor een elektrische haard is er ook geen rookkanaal nodig. Het is wel een ontwikkeling waarbij het "vuurbeeld steeds realistischer wordt. Vaak is dit de laatste optie als hout en gas niet kunnen in een woning. Sommige zijn uitgerust met een verwarmingselement waardoor je er ook nog een beetje warmte van krijgt als de “haard” aanstaat.
Open of gesloten systeem
Oudere woningen zijn vaak natuurlijk geventileerd. Dit betekent dat er via ventilatieopeningen, kieren en anderszins verse lucht de woning in komt. Hierdoor kan je het zuurstofgebruik dat een haard vergt, op een natuurlijke manier compenseren. Moderne woningen hebben vaak een MV (=mechanische ventilatie) of een WTW (=Warmte Terug Win systeem). Bij de MV wordt er permanent lucht afgezogen en staat de woning in onderdruk (minder lucht in de woning dan buiten). Bij een WTW wordt er een hoeveelheid lucht de woning ingepompt, verwarmd en door de woning verspreidt. Een zelfde hoeveelheid lucht wordt ook weer afgezogen. De woning staat “in balans”. Met dit in je achterhoofd kun je beter begrijpen waarom het in nieuwe of gerenoveerde woning lastig is om een open systeem te laten werken. Vakmensen zullen dit dan ook afraden. Bij gesloten systemen kan de lucht via de kruipruimte of gevel op het toestel aangesloten worden en bij gas zorgt het concentrische buis systeem dat de benodigde lucht aan- en afvoer, door hetzelfde kanaal getransporteerd wordt.
Wet -en regelgeving
Kachel van Het Schouwspel
Er komt geen landelijk verbod op hout stook maar haarden bedrijven mogen alleen nog maar toestellen plaatsen met een ECO 2000 keurmerk. Het is echter mogelijk dat een gemeente, middels een lokale verordening, gebieden rookvrij verklaart. Voordat je een nieuwe haard wilt gaan plaatsen in een nieuwbouwproject, adviseren wij dit wel even te checken bij de gemeente. Ook voor het laten plaatsen van een rookkanaal doet u er verstandig aan bij de gemeente na te vragen of een vergunning vereist is. De benodigde verdunningsfactor (bij hout én gas) is iets waar de specialist naar moet kijken.
We adviseren je om bij het overwegen van een nieuwe haard of kachel je heel goed te laten informeren door een specialist (met NHK keurmerk) en hen het ook te laten plaatsen. Besef je goed dat wanneer je kiest voor een goedkope oplossing en de haard achteraf niet goed blijkt te werken, er weinig haarden bedrijven zijn die je zullen helpen vanwege de aansprakelijkheid.
Een partij waar wij graag mee samenwerken om een haard te ontwerpen of te bouwen en die kwaliteit en veiligheid voorop stelt is Het Schouwspel.