Welke soorten behang zijn er en hoe kies ik het juiste behang?
Er zijn in de wereld van behang oneindig veel mogelijkheden. En dan hebben we het niet alleen over patronen en kleuren, maar ook juist over het materiaal. Welk behang jij mooi en fijn vindt, is uiteraard persoonlijk.
Soorten behang en de voor-/nadelen
We hebben in deze blog de voor- en nadelen onder elkaar gezet van de verschillende materialen:
Papierbehang | Papierbehang is er in 2 soorten; simplex en duplex, waarbij simplex uit 1 laag papier bestaat en duplex uit 2. Dit behang is relatief goedkoop, makkelijk aan te brengen maar wel vochtgevoelig waardoor er snel bubbels in ontstaan. Je ziet door papierbehang ook altijd de structuur van de muur heen, wat een nadeel is.
Vliesbehang | Vliesbehang is gemaakt van papier-, textiel- en kunststofvezels en is relatief erg sterk, makkelijk aan te brengen en weer te verwijderen. Het nadeel is dat dit behang kan doorschijnen en iets duurder is.
Glasvezelbehang | Beschadigde muren kun je goed behangen met glasvezelbehang. Het is sterk materiaal, vochtbestendig en je kunt er ook overheen schilderen. Het nadeel is dat het behang altijd een ruw oppervlak heeft en alleen in wit tinten te krijgen is.
Vinyl behang | De onderste laag van vinyl behang bestaat uit papier en de bovenste laag uit vinyl waardoor het bijna watervast is, lichtbestendig en ook geschikt voor vochtige ruimtes. Door het sterke materiaal is het wel relatief duurder en moeilijker aan te brengen.
Natuurlijk behang | Exclusieve merken zoals CMO maken gebruik van natuurlijke materialen als leer, nepali hennep, raffia van bananenblad en raffia van zeegras. De natuurlijke materialen worden met de hand geweven tot een geheel.
Beste behang voor bij jou thuis
Wanneer je op zoek bent naar behang, adviseren we je om naar een winkel als De Mooiste Muren te gaan en daar door een aantal boeken te bladeren voor inspiratie. Het kan ook helpen om op Pinterest eerst plaatjes te verzamelen van welke stijl je zoekt, zodat je in de winkel gerichter te werk kunt gaan. Je kunt stalen opvragen om deze in je eigen ruimte te bekijken.
Kies voor een behang dat past bij de rest van jouw materialisatie. Naast het dessin speelt ook tactiliteit een rol. Voel dus ook even aan het behang, dan ervaar je al snel het verschil tussen ‘plat’ dessin en een behang met structuur.